ŚWIATOWY DZIEŃ PSZCZÓŁ

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół, ustanowiony został ustanowiony rezolucją Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych w rocznicę urodzin Antona Janša (ur. 20 maja 1734) słoweńskiego pszczelarza, a zarazem prekursora nowoczesnego pszczelarstwa.  Światowy Dzień Pszczół jest doskonałą okazją do podkreślenia znaczenia pszczół dla środowiska naturalnego, rolnictwa i człowieka. Pszczoły miodne zbierając nektar i pyłek kwiatów, który jest ich pożywieniem, jednocześnie zapylają rośliny owadopylne. Prowadzone przez pszczoły zapylanie roślin jest jednym z najważniejszych czynników plonotwórczych. Pszczoła miodna oprócz przyczyniania się do znacznego zwiększenia plonów rolników, wytwarza jednocześnie cenne produkty pszczele tj. miód, wosk, pierzgę, propolis, mleczko i jad pszczeli. O znaczeniu pszczół nikogo nie trzeba przekonywać, wystarczy zacytować zdanie przypisywane Albertowi Einsteinowi: „Kiedy z powierzchni ziemi znikną pszczoły, to człowiekowi pozostaną już najwyżej cztery lata życia".
Film prezentujący powstawanie miodu, z podkreśleniem kluczowej działalności pszczół: http://www.scholaris.pl/resources/run/id/102327